myROCK Podcast: Stone Temple Pilots - tilbage i Danmark efter 25 år

Efter en turbulent tid med tragiske hændelser, er grungerockerne fra San Diego tilbage med ny forsanger og et nyt album - og til sommer giver de koncert på Copenhell for første gang i årtier.

STP
ForfatterUdgivet
Sidst opdateret

Til sommer, helt nøjagtigt torsdag d. 20. juni, får årets Copenhell festival besøg af en grungens allerstørste ikoner, nemlig Stone Temple Pilots. I thrash-metal nævnes ofte begrebet ”The Big Four” – en betegnelse der dækker over de fire mest dominerende og indflydelsesrige kunstnere indenfor en genre. Et begreb der har spredt sig til de fleste andre genrer, og ligeså indenfor grunge. De fire Seattle-bands Alice In Chains, Nirvana, Pearl Jam og Soundgarden betragtes kollektivt som “The Godfathers of Grunge”. Hvis Californiske Stone Temple Pilots kom fra selvsamme by, var der ingen tvivl om at termen ville ændres til en Big Five.

Op igennem halvfemserne var lyden fra Seattle på alles læber og i manges ører. En lyd der også spredte sig ca. 2000 kilometer sydpå til San Diego i Californien, hvor Stone Temple Pilots dannes i samme periode af brødrene Dean og Robert DeLeo, Eric Kretz og Scott Weiland. STP skabte en særdeles stor fanbase i deres hjemby og blev hurtigt populære. I 1992 skrev gruppen under på en pladekontrakt med Atlantic Records og udgav deres debut-album ”Core” samme og år. Den gik ind som nr. 3 på hitlisterne og solgte over 3 millioner eksemplarer. Albummet blev en kæmpe succes, men bandet blev kritiseret af mange kritikere for at have stjålet Seattle-lyden og gøre den populær – grunge var netop var en modreaktion til den populære musik, der på det tidspunkt var oversvømmet af thrash metal og glam. Trods modgangen fra kritikere, steg STP’s popularitet og succes fortsat dog blandt deres fans. I 1994 blev STP endda udråbt som Best New Band blandt magasinet Rolling Stone’s læsere, men i samme ombæring også kåret som The Worst New Band af musikkritikerne på selvsamme magasin. Uanfægtet kritikernes holdninger, blev opfølgeren ”Purple” ligeledes en kæmpesucces og gik direkte ind som nr. 1 på hitlisterne. Der var tydeligvis ikke noget der kunne stoppe den hastige fremgang. Bortset fra dem selv.

STP Live

Efter to succesfulde albums, begyndte det at gå ned ad bakke for STP, da Scott Weiland kommer ud i et heftigt heroin-misbrug der gjorde at Weiland måtte i rehabilitering. Kort tid efter udgivelsen af den tredje og mere eksperimenterende ”Tiny Music… Songs from the Vatican Gift Shop”, falder Weiland tilbage i sit misbrug, der medførte, at bandet måtte aflyse en masse koncerter og Weiland selv endte med at komme i fængsel for besiddelse af narkotika. STP fortsætter en ganske ujævn tilværelse, der dog byder på flere vellykkede albums og turnéer, men ender til sidst i en opløsning af bandet i 2002. Efterfølgende bliver Weiland forsanger i Velvet Revolver og de resterende medlemmer danner egne projekter. I 2008 beslutter STP at give det et skud mere og påbegynder en reunion tour, der skulle vise sig at være ganske indbringende. Det bliver endda til endnu en plade, den selvtitlede ”Stone Temple Pilots” fra 2010, der ender med at blive Weilands sidste med gruppen. Han fyres i 2013 i kraft af hans ustabile adfærd på baggrund af hans narkomisbrug. Linkin Park’s Chester Bennington overtager mikrofonen for Weiland indtil han til sidst beslutter sig for at gå fuldtid med sit oprindelige band. Som de fleste ved, omkom begge sangere senere under tragiske omstændigheder. Weiland døde under en turné med hans soloprojekt i 2015 og Bennington begik selvmord i 2017.

Vi skriver i dag 2019 og Stone Temple Pilots er tilbage med en ny sanger, X-factor deltageren Jeff Gutt og et nyt album der ligeledes hedder Stone Temple Pilots – og selvfølgelig en koncert på Copenhell. Den første koncert i Danmark i næsten 25 år.

myROCK Podcast har i forbindelse med deres koncert på Copenhell, talt med guitarist Dean DeLeo om STP’s begyndelse, om at spille grunge i glam-rockens Californien, om tab, familie og livet i det hele taget. Vi kommer selvfølgelig også ind på selve musikken.

Hør hele podcasten nedenfor: