Bliv klogere på, hvorfor det er så vigtigt at mindske smitterisikoen!

Ortal taler med 28-årige Rasmus Vincent Jensen, som lider af den kroniske lungesygdom 'Cystisk Fibrose'

ForfatterUdgivet
Sidst opdateret

I aftenklubben har Ortal haft Rasmus Vincent Jensen med på telefonen. Til dagligt er Rasmus udfordret med lungeinfektioner og frygter især denne tid, hvor Covid-19 spreder sig med hast i Danmark. Rasmus Vincent Jensen er født med sygdommen 'Cystisk Fibrose', som er en kronisk lungesygdom, som betyder at sundhedsvæsnet har haft en væsentlig rolle i hans liv grundet utallige lungeinfektioner og betændelse.

"For at få Cystisk Fibrose, skal begge dine forældre være bære af sygdommen" fortæller Rasmus. Dertil tilføjer han at man sagtens kan være bære af sygdommen, uden at den er i udbrud.

Det betyder at deres hverdag har kredset om de foranstaltninger og tiltag, som vi bliver bedt om at overholde disse dage, for at undgå yderligere spredning af Covid-19. I Rasmus Vincent Jensens familie undgår de så vidt muligt kram og kindkys, især ham og hans søster, for ikke at smitte hinanden. For hver gang de får en infektion i lungerne, jo mere følsomme bliver deres kroppe og for hver indlæggelse, falder deres lungefunktion.

Derfor er det vigtigt at tale om smitterisikoen ved at begå sig i det offentlige rum disse dage, for det har alvorlige konsekvenser for dem, der ligesom Rasmus Vincent Jensen, befinder sig i risikogruppen.

Hele mit liv er jeg vokset op i et sundheds system, som virkelig har taget hånd om mig. Jeg er ikke sådan én, som føler så meget, men i stedet forsøger jeg at sætte mig ind i hvad der faktuelt foregår. Vi har en sundhedsstyrelse, som har meldt ud at der ikke var noget at bekymre sig om, men pludseligt eskalerede situationen".

Det betyder også, at Rasmus og hans lille familie, befinder sig i en selvvalgt karantæne disse dage.

Rasmus Vincent Jensen har et budskab til lytterne, som han afslutter interviewet med ”efterhånden er det rimelig tydeligt udpenslet, fra myndighedernes side, hvad der er på spil. Det er ikke den raske midaldrendeene persons ve og vel, som er på spil, det er alle os med alvorlige lidelser. Læger vil blive sat til at træffe nogle ubehaglige valg f.eks. hvem af to patienter skal have en respirator”.

Du kan høre hele interviewet her i artiklen, eller på RadioPlay app.