Covid-19: Kan coronavirus påvirke hjernen?

AFTENKLUBBEN taler med professor i klinisk psykiatri omkring coronavirus' påvirkning på hjernen

Covid 19: Kan coronavirus påvirke hjernen?
ForfatterUdgivet
Sidst opdateret

I dette afsnit af AFTENKLUBBEN taler Daniel Cesar med Poul Videbech, som er Professor i klinisk psykiatri ved Københavns Universitet og overlæge ved Psykiatrisk Center Glostrup, som foruden at være medlem af Retslægerådet også er tidligere formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

I aften taler vi om de forskellige facetter af dét aftryk Covid-19 har sat på os. De fleste vil måske tænke at det er en lungesygdom, som vi må holde i skak indtil en vaccine er opfundet, men Poul Videbech har også et andet aspekt på Covid-19-krisen, som er værd at tage i betragtning. Poul Videbech forventer nemlig at vi kommer til at se en opblussen i neuropsykiatriske sygdomme som angst og depression hos både sundhedspersonale og kognitive skader hos patienter. Poul Videbech gør os klogere på hvordan virussen påvirker hjernen i en grad, som vi slet ikke har fået sat nok fokus på og desuden kan give varige psykiske mén på plejepersonale, at opleve at ens patienter dør.

Ikke mange ved at virussen faktisk har en psykisk indvirkning, men man har lavet forskellige undersøgelser, hvor man har fundet ud af at virussen kan trænge ind i hjernen og efterfølgende have forskellige bivirkninger. I Covid-19 forskningen har man nemlig gjort brug af erfaringer fra SARS-virussen. Derfor har Poul Videbech skrevet en artikel i ’Ugeskrift for Læger’, som kan informere os mere om de psykiske konsekvenser af Covid-19, som både skyldes virussens indtrængning i hjerne og den psykiske og økonomiske belastning, som kommer efter denne krise.

Den viden Poul Videbech videreformidler, er ganske ny. Kinesiske studier har nemlig fundet ud af at Covid-19 har neurologiske påvirkninger dvs. i hjernen og de kognitive evner, som kan have langtidsfølger, som man bl.a. udfolder sig i kronisk træthed eller psykiske lidelser, som depression eller angst. Poul Videbech understreger dog at det ikke er det ”almene” forløb, men at det i værste fald kan have disse konsekvenser.

I forbindelse med Covid-19 Lockdown, har befolkningen heller ikke kunne pleje deres besøg hos psykiater, læge eller bare i sundhedssystemet og dét kommer vi også til at mærke. Derfor er det meget vigtigt at sprede viden om den psykologiske faktor, så man kan tage hånd om de i forvejen psykisk sårbare, men også fordi man kan være smittet med virussen uden at vide det og derefter udvikle f.eks. angst eller depression og ifølge Poul Videbech, så har man erfareret at jo før man får behandling til psykiske lidelser, desto bedre.

Hvis du ligesom os på NOVA ikke kendte til disse konsekvenser, så lyt til hele interviewet øverst i artiklen eller på RadioPlay app.