Du kender Gløgg, men har du hørt om Glühwein? Her får du opskriften!

Opskrift på Glühwein som vi kender den fra turen til julemarkedet i Tyskland!

Glühwein som vi kender den fra turen til julemarkedet i Tyskland
ForfatterUdgivet
Sidst opdateret

Vi elsker at tage på julemarkedet! De sidste mange år er vi sammen med vores lyttere kørt ned over grænsen og har nydt en god og varm kop Glühwein. I år vil vi af gode grunde nyde flere hyggelige stunder derhjemme, men fortvivl ej, fordi vi præsenterer en meget enkel og lækker opskrift på hjemmelavet Glühwein!

Vidste du, at det populære juledrik faktisk kan føres tilbage fra en ældgammel tradition. Glühwein traditionen går helt tilbage til det 2. århundrede hvor romerne krediteres som den første nation til at varme og krydre vin under deres militære march gennem hele Europa.

Men hvad er forskellen til den Gløgg som vi kender den? Netop fordi Glühwein traditionen er så gammelt og stort i Tyskland, blandes den med lidt færre ingredienser og bibeholder mere af rødvinssmagen. Begge varme dikke er i samme familie, dog er der et lavere alkoholindhold i Glühwein, da der hverken tilsættes portvin, snaps eller anden spiritus. Og så serveres og koges Glühwein ikke med rosiner og mandler, hvilket gør at den tyske Glühwein er mindre sød og har en mere intens vinsmag.

Dampende og af jul duftende Glühwein er ikke kun et hit på turen til julemarkedet i Tyskland: du kan nemt lave den selv. Så tænd for Radio SOFT, lyt til det fine julemusik og følg denne opskrift til at lave din egen Glühwein!

For at lave en klassisk Glühwein har du brug for:

  • 1 flaske tør økologisk rødvin
  • 1 skåret økologisk appelsin
  • 2 pinde Ceylon kanel
  • 3 kryddernelliker
  • 2-3 spsk sukker, honning eller agavesirup
  • nogle kardemomme kapsler efter smag
  • valgfri: vaniljestang

Opvarm rødvinen i en stor gryde på medium varme. Sørg for, at rødvinen aldrig koger, ellers vil alkoholen fordampe. Tilsæt de resterende ingredienser, når vinen opvarmes. Økologiske citroner smager godt i stedet for appelsiner - eller du kan simpelthen kombinere begge dele. Hvis du kan lide den intense smag af kardemomme, kan du tilføje et par kapsler.

Tag derefter gryden af komfuret og lad det hele med alle ingredienser stå i cirka en time. Genopvarm (kog ikke!) vinen før den skal serveres og hæld den gennem en sigte i kopperne, så alle krydderierne fanges.

Det er så nemt at lave Glühwein selv: Skål!